Magntec

Min hemsida

Den autonoma produkten

I många bilar idag finns en funktionalitet och intelligens som gör att du till viss del kan släppa ratten när du kör, exempelvis ”lane assistance”.
Vissa bilar kan du också få med självkörande funktioner på motorvägen till exempel, namnet varierar men de flesta tillverkare har någon form av assisterad körning.
Många bilar har även en parkeringsfunktion som gör att bilen själv kan fickparkera, vissa kan till och med göra det när föraren har klivit ur så man slipper den trånga urstigningen mellan bilar.
Det som tillkommer när det kommer till autonom teknik är att man måste ersätta förarens ögon så att systemet själv kan förutse vad fordonet ska göra. för att undvika eventuella faror eller krångliga situationer.
För att ersätta det mänskliga ögat kan man avända sig av exempelvis kameror, radar, lidar, laser eller ultraljud. Allt detta skapar bilder i systemet som sedan tolkas genom ”machine learning” eller ”deep learning”.
Med den här tekniken lär sig systemet att tolka olika situationer som gör att bilen kan manövrera sig själv utifrån sin omgivning, och till exempel stanna för en fotgängare vid ett övergångsställe. 
Den autonoma tekniken är inte begränsad till att bara användas i fordon. Den kan även användas många olika produkter, t.ex. på olika redskap i miljöer där det kan vara svårt för operatören att se vissa hinder.
Här kan den autonoma tekniken tidigare upptäcka hinder och själv manövrera redskapet för att förhindra kollision med exempelvis en sten i ett igenväxt dike vid buskröjning, en trottoarkant dold i snön vid snöröjning och så vidare.

Man kan även använda tekniken för ansikts- och personigenkänning, som gör att en maskin känner av och även känner igen operatören. Om en obehörig person kommer innanför arbetsområdet varnar eller stannar maskinen.
Med ansiktsigenkänning kan man till exempel ha intelligent anvisning till ett mötesrum. Tänk dig att du kommer in i en byggnad., ett stort konferenscenter t.ex.
Där ser du ditt namn på en skylt som hälsar dig välkommen. Du blir sedan guidad till en hiss som tar dig till rätt våning. När du sedan stiger ur hissen ser du ditt namn och vilket rum du ska till tillsammans med en anvisning eller en informationstavla.
När du sedan kommer till rummet finns ditt namn och en välkomsthälsning på en display eller så möts du av personal som är förberedda på att det är just du som kommer, behöver inte leta upp ditt namn bland alla namnskyltar när du står och väntar.

Magntec hjälper ert företag att hitta kundvärdet med den nya tekniken, vi hjälper er att arbeta fram en ny strategi som kan behövas om produkten ska bli autonom, vi hjälper er med utvecklingen av systemet och ert styrsystem.
Vi kan hjälpa till med insamling av data för att kunna undvika hinder och faror, hjälpa er att analysera den data som kommer in och stegvis ta fram mer och mer avancerade produkter för att göra era kunder mer konkurrenskraftiga.